NM Junior

  • March 6, 2016

Duket for storoppgjør på mandag. Ikke uventet er det Ready, Ullevål, Drammen og Stabæk som skal spille semifinale på juniornivå i Norge.

– Vi har skrevet litt om begge semifinalene, om lagene, nøkkelspillere og tidligere møter. Stabæk-Drammen Drammen er regjerende norgesmester på juniornivå, men har hatt en noe tøffere sesong i år og endte til slutt på 4.plass i serien. De slo Snarøya overbevisende 13-4 i kvartfinalen. Graver vi i stallen til Drammen finner vi flere spillere som har spilt fast for A-laget gjennom hele sesongen. Simen Nordahl-Olsen er Drammen junior sin kaptein og vært en av de ledende spillerne for A-laget til Drammen i år. Han er i militæret og ymse rykter går om at han ikke skal spille på mandag. Om dette er løskrutt eller sant må vi vente med å se på, men

Drammen er helt klart to forskjellige lag med og uten sin kaptein. Stian Sterkeby er en veldig bra spiller som spiller med en utrolig ro, og er kjent for sine flipper og lyrer. Han har representert Norge på både U-17 og U-19 nivå, og har gjort sine saker godt med flagget på brystet. Svenske Jonathan Josefsson gikk på gymnas i Vänersborg sammen med blant andre nevnte Sterkeby. Josefsson fikk 13 mål og 6 assists for Vänersborg i junioreliteserien før han meldte overgang til Drammen før 2015-16 sesongen. Debuten for Drammen sitt A-lag kom i første serierunde mot Høvik, og det er verdt å nevne at Josefsson scoret 4(!) mål i kvartfinalen mot Snarøya. Jørgen Pharo representerte Norge i U-19 VM i Sverige i februar, mens Stabæk-keeper Simen Lycke Kjøllmoen og Drammen-keeper Henrik Holo var Norges keeperteam for 96-landslaget i både U-17 VM i Russland og U-19 VM i Sverige. Det er også verdt å nevne at Holo også var en del av keeperteamet for 95-kullet, da de spilte U-19 VM i 2014.

Stabæk, på sin side, vant junior eliteserien etter kun ett tap mot Ready på “Plassen”, 3-0. De slo Mjøndalen 6-4 i kvartfinalen og er nå klare for semifinale mot Drammen. Axel Øverby har hatt mange gode kamper for seniorlaget til Stabæk og har noterte seg for imponerende 9 mål og 2 assists i grunnspillet i eliteserien i år.Senest fredag scoret han i den andre semifinalen mot Ullern. Han var et konstant uromoment for Ullern-forsvaret og kunne hatt både ett og to mål til, om ikke Grothaug eller Førde hadde blåst han av for offside. Fridtjof Schmidt har hatt gode innhopp for A-laget til Stabæk som back, men er en all-rounder for juniorlaget og kan spille både back, libero, haff, midtbane og spiss. En god, gammaldags potet der altså. I tillegg til nevnte Schmidt og Øverby representerte Markus Kildahl og Stian Sannerud Norge i U-19 VM i Sverige i starten av februar. Sannerud er en skøytesterk defensiv spiller, som også har spilt mye midtbane i år. Kildahl har hatt noen innhopp for A-laget til Stabæk og scoret blant annet mot Hamar. Han har vært en viktig brikke for juniorlaget til Stabæk i år.

Stabæk røk for Drammen i semifinalen i fjor og er svært revansjelystne. Både hjemmekampen på Plassen og bortekampen på Marienlyst var to velspilte kamper med høyt tempo og mye mål. I årets første seriekamp vant Stabæk 9-6 over Drammen, mens det omvendte oppgjøret på Marienlyst endte 7-2 til “De Blaa”. Med to lag som er opptatt av å spille offensiv og spillende bandy, er det her duket for en underholdende kamp med mye mål, hvor Stabæk er å anse som en liten favoritt. Ullevål-Ready Åsmund Bratholm, som tidligere spilte i Hauger, pådro seg et brudd i hånden på trening i starten av februar, og spilte derfor ikke de siste kampene i serien og heller ikke i kvartfinalen mot Konnerud, hvor Ready vant 4-3. Han håper å rekke kampen, men det kan bli knapt med tid. Etter å ha gått på gymnas i tre år i Vänersborg vendte Bratholm hjem til Norge og signerte for Ready. Han har fått regelmessig spilletid for A-laget og gjort sine saker veldig godt. Ready-kaptein Simen Møller ikledde seg Norge-drakten og spilte U-19 VM i februar. Med den tidligere Sandviken-spilleren Olle Andersson på topp, har Ready et slagkraftig lag som til slutt endte på 3. plass i juniorserien, seks poeng bak Stabæk (men Ready var det eneste laget som slo “De Blaa”). Ullevål 1 blåste Ullevål 2(99/00) av banen med sifrene 8-1 lørdag 28.februar.

I serien havnet de på 2.plass, ett poeng bak Stabæk. Målvakt Brage Lae, som er førsteårs junior, sto godt for Norge i U-19 VM og har holdt et høyt nivå gjennom hele sesongen for Ullevål. På halfen har de Per Mehol, som er fryktet av ethvert lag i serien for sine flipper og lyrer. Det er verdt å merke seg at Ullevål ikke har noen spillere født i 1997 i troppen sin, men spillere som Jonathan Wiede, Ola Tenge og Jesper Sagen (samtllige født 1998) hever laget og er svært gode bandyspillere. Ready og Ullevål var de to eneste lagene som klarte å ta poeng fra seriemester Stabæk i årets sesong. Ready slo Stabæk overbevisende 3-0 på Stabekkbanen, mens Ullevål plukket med seg poeng etter en sterk 2-2 kamp, også denne på “Plassen”. Tar vi en titt på innbyrdes oppgjør i år ser vi at Ullevål har trukket det lengste strået etter to jevne kamper. Det endte 4-3 til Ullevål på Gressbanen og 3-1 på Bergbanen, også dette til Ullevål. På bakgrunn av dette, har vi grunn til å tro at også denne kampen vil bli jevn, men Ullevål vil ha et ørlite favorittstempel.